Usluge DetaljnijeSavetiO namaKontaktZakažite pregled
Dijagnostika Centar

Pulmologija - ono što treba da znate

Pulmologija je subspecijalistička grana interne medicine koja se bavi prevencijom, dijagnostikom i lečenjem akutnih i hroničnih bolesti respiratornog sistema.

Najčešće bolesti respiratornog sistema koje se viđaju u savremenom svetu su:

● Infektivni procesi u respiratornom sistemu - rinitis, sinuzitis, bronhitis, pneumonija

● Alergijske bolesti

● Hronična opstruktivna bolest pluća - hronični bronhitis, emfizem, astma

● Tumori respiratornog sistema

Problem zbog kojeg nam se pacijenti često javljaju jeste pušački kašalj. Pušački kašalj obično se javlja kod osoba koje puše duže od pet godina. Ova vrsta kašlja predstavlja odbrambeni mehanizam pomoću kojeg organizam pokušava da izbaci toksične materije iz pluća unete udahom dima cigarete. Kašalj se javlja u jutarnjim časovima, produktivan je i praćen iskašljavanjem. Ukoliko se javi, savetuje se prestanak pušenja a kašalj se povlači nakon 2-3 meseca. Kako se zna da je pušenje jedan od glavnih faktora rizika za nastanak raka pluća, a kašalj jedini simptom, potrebno je posebnu pažnju posvetiti kašlju koji se javlja kod pušača. Kako bi se na vreme otkrile i pravovremeno lečile opstruktivne bolesti pluća uzrokovane pušenjem, kao i rak pluća, savetuje se pušačima, ali i ljudima koji ne puše, da se jednom u dve godine uradi RTG pluća i svake godine pulomološki pregled sa spirometrijom.

Pulmološki pregled potuno je bezbolan i neinvazivan. Sastoji se iz detaljnog uzimanja anamneze i fizikalnog pregleda, a pre svega akcenat se stavlja na auskultaciju plućnog parenhima, a u nekim slučajevima ispituje se i funkcija pluća posebnom dijagnostičkom metodom - spirometrijom. Po potrebi pregled može da se proširi na druge organe koji bi mogli uticati na poremećaje u respiratornom sistemu (srce, krvni sudovi, regionalni limfni čvorovi).  Na osnovu svega navedenog naši pulmolozi postavljaju dijagnozu i planiraju dalje lečenje bolesti pluća. Ukoliko imate nešto da pitate ili dodate, nemojte se ustručavati jer dobra komunikacija sa lekarom čini osnov uspešnog lečenja.

Spirometrija je neinvazivni, brz i jednostavan test kojim se ispituje funkcija pluća. Spirometrija se primenjuje kada je potrebno ispitati plućnu funkciju, volumene pluća i prohodnost disajnih puteva. Na osnovu nalaza spirometrije može se potvrditi neka od bolesti pluća (hronični bronhitis, astma, hronična opstruktivna bolest pluća, fibroza pluća i dr.), ali se takođe dobija i podatak o uspešnosti primenjene terapije kod odeđenih bolesti disajnih puteva. Za izvođenje spirometrije koristi se aparat spirometar. Pacijent u toku pregleda sedi i nekoliko puta uduvava i izduvava vazduh kroz usnik koji je povazan za aparat. Rezultati spirometrije dobijaju se isti dan, i na osnovu njih i pulmološkog pregleda pulmolog postavlja dijagnozu, daje ili menja terapiju.

Na pregled je potrebno doneti prethodnu medicinsku dokumentaciju ukoliko je imate.

U našoj poliklinici na raspolaganju Vam stoje pulmolozi s dugogodišnjim kliničkim iskustvom u oblasti prevencije, dijagnostike i lečenja bolesti repiratornog sistema, koji će brinuti o Vašem zdravlju i zdravlju Vaših pluća.

Upala sluzokože sinusa i nosa

Rinosinuzitis je upala sluzokože nosa i sinusa.

Kako prepoznati omikron soj?

Aktuelno se u Srbiji i svetu ubrzano širi novi omikron soj korona virusa. Oboleli mogu imati različit spektar simptoma. Koji su najčešći simptomi, koje mere prevencije preduzeti u cilju zaštite zdravlja i šta raditi ukoliko imate simptome, pročitajte u nastavku teksta.

Zakažite svoj pregled sa nama na vreme

Lako i brzo zakažite svoj pregled na našem web sajtu.
Zakažite pregled