Usluge DetaljnijeSavetiO namaKontaktZakažite pregled
Dijagnostika Centar

Pregled krvnih sudova - Color doppler - ono što treba da znate

Kolor dopler predstavlja zlatni standard u dijagnostici promena i oboljenja koja zahvataju krvne sudove. Pregled doplerom je neinvazivan, brz i pouzdan.

Doplerov efekat iskorišćen je za nadogradnju klasične ultrazvučne dijagnostike. Klasičnim ultrazvučnim pregledom dobija se informacija o izgledu krvnog suda, dok se primenom doplera stiče uvid u protok krvi kroz krvni sud. Kao i ultrazvuk, zasniva se na principu viskofrekventih ultrazvučnih talasa. Pošto je objekat koji se posmatra pokretan (krv), postoji razlika u frekvenciji upadnog i odbojnog talasa te se stvara mogućnost merenja brzine njegovog kretanja, i detekcija morfoloških promena na krvnim sudovima.

Najviše se koristi za pregled karotidnih krvnih sudova vrata, arterija i vena donjih i gornjih ekstremiteta, abdominalne aorte. Doplerom se mogu pregledati svi organi koji sadrže krvne sudove - arterije i vene.

Pregled se radi ukoliko postoji sumnja na suženje ili začepljenje arterije ili vene, smanjen dotok krvi u donje ekstremitete, kod sumnje na postojanje aneurizme, za procenu prisustva proširenih površinskih vena (varikoziteta), za praćenje treapijskog efekta kod već utvrđene tromboze.

Upala sluzokože sinusa i nosa

Rinosinuzitis je upala sluzokože nosa i sinusa.

Kako prepoznati omikron soj?

Aktuelno se u Srbiji i svetu ubrzano širi novi omikron soj korona virusa. Oboleli mogu imati različit spektar simptoma. Koji su najčešći simptomi, koje mere prevencije preduzeti u cilju zaštite zdravlja i šta raditi ukoliko imate simptome, pročitajte u nastavku teksta.

Zakažite svoj pregled sa nama na vreme

Lako i brzo zakažite svoj pregled na našem web sajtu.
Zakažite pregled