Usluge DetaljnijeSavetiO namaKontaktZakažite pregled
Dijagnostika Centar

Nefrologija - ono što treba da znate

Nefrologija je subspecijalistička grana interne medicine koja se bavi prevencijom, dijagnostikom i lečenjem bolesti bubrega i mokraćnog sistema.

Najčešće pacijenti dolaze kod nefrologa zbog urinarnih infekcija. Iako su često bezazlene i brzo prolaze, mogu dovesti do ozbiljnih komplikacija te ih je potrebno na vreme dijagnostikovati i adekvatno lečiti. Utvrđeno je da je u preko 90% slučajeva uzročnik urinarnih infekcija bakterija Ešerihija koli. Urinarne infekcije mogu zahvatiti bilo koji deo urinarnog trakta, ali najčešće je to donji deo urinatnog trakta - mokraćna bešika (cistitis) i uretra (uretritis). Pošto je uretra kod žena kraća, lokalizovana bliže anusu i vagini, to se ove infekcije mnogo češće javljaju u ženskoj populaciji. Simptomi upale mokraćne bešike i uretre nastaju naglo a najčešći su učestalo mokrenje, bol i pečenje prilikom mokrenja, česta potreba za mokrenjem, zamućen urin, neprijatan miris urina, krv u urinu, noćno mokrenje. Dijagnoza se postavlja na osnovu kliničkog nalaza i urinokulture. Za lečenje urinarnih infekcija koriste se antibiotici, a vrsta i dužina lečenja zavise od uzročnika. Kod nekih ljudi česte su reinfekcije, a kod nekih se mogu javiti i komplikacije, što sve dodatno komplikuje lečenje urinarnih infekcija.

Pregled nefrologa potuno je bezbolan i neinvazivan. Sastoji se iz detaljnog uzimanja anamneze i fizikalnog pregleda, te laboratorijskih ispitivanja krvi i urina. Iz krvi je pre svega potrebno ispitati vrednosti uree, kreatinina i mokraćne kiseline koji našem nefrologu pružaju značajne informacije o funkciji bubrega. Kod analize urina posebna pažnja posvećuje se prisustvu bakterija u urinu, belančevina, šećera i pregleda se sediment urina. Ukoliko nefrolog smatra da je potrebno, rade se dalja ispitivanja funkcije i morfologije bubrega i mokraćnog sistema. Na osnovu svega navedenog, uz stručnost i posvećenost našeg nefrologa, dolazi se do prave dijagnoze i planira dalje lečenje bolesti. Ukoliko imate nešto da pitate ili dodate, nemojte se ustručavati jer dobra komunikacija sa lekarom čini osnov uspešnog lečenja.

Na pregled je potrebno doneti prethodnu medicinsku dokumentaciju ukoliko je imate.

U našoj poliklinici na raspolaganju Vam stoji stručnjak s dugogodišnjim iskustvom iz oblasti nefrologije, prof. dr Slavenka Vodopivec.

Upala sluzokože sinusa i nosa

Rinosinuzitis je upala sluzokože nosa i sinusa.

Kako prepoznati omikron soj?

Aktuelno se u Srbiji i svetu ubrzano širi novi omikron soj korona virusa. Oboleli mogu imati različit spektar simptoma. Koji su najčešći simptomi, koje mere prevencije preduzeti u cilju zaštite zdravlja i šta raditi ukoliko imate simptome, pročitajte u nastavku teksta.

Zakažite svoj pregled sa nama na vreme

Lako i brzo zakažite svoj pregled na našem web sajtu.
Zakažite pregled