Usluge DetaljnijeSavetiO namaKontaktZakažite pregled
Dijagnostika Centar

Kardiologija - ono što treba da znate

Kardiologija je subspecijalistička grana interne medicine koja se bavi prevencijom, dijagnostikom i lečenjem poremećaja rada srca.

Kardiovaskularne bolesti su jedan od vodećih uzroka smrtnosti u Srbiji, a i u svetu. Kako bi se smanjilo prevremeno umiranje i obolevanje od kardiovaskularnih bolesti potrebno je brinuti o zdravlju srca.

Briga za zdravlje srca počinje razumevanjem i prepoznavanjem faktora rizika za nastanak kardiovaskuarnih bolesti:

● Hipertenzija – povišen krvni pritisak

● Gojaznost

● Povišene masnoće u krvi

● Šećerna bolest

● Pušenje

● Fizička neaktivnost

Faktori rizika dovode do nastanka bolesti srca od kojih su najčešće:

● Povišen krvni pritisak

● Ishemijske bolesti srca - infarkt miokarda, angina pektoris

● Aritmije

● Slabost srčanog mišića

Simptomatologija bolesti srca je raznolika. Ukoliko osećate subjektivne tegobe kao što su bol u grudima, zamaranje u miru i naporu, lupanje i preskakanje srca, slabost, vrtoglavice i omaglice, potreban je pregled kardiologa. Kardiološki pregled takođe je potreban u slučaju auskultatornog nalaza šuma na srcu, abnormalnog EKG nalaza te kao redovna kontrola ukoliko već imate dijagnostikovano srčano obolenje.

Savetuje se nakon 50 godine života preventivni kardiološki pregled sa EKG uz prethodno urađenu laboratoriju.

Kardiološki pregled potuno je bezbolan i neinvazivan. Sastoji se iz detaljnog uzimanja anamneze, fizikalnog pregleda i EKG-a. Po potrebi radi se ultrazvuk srca, zlatni standard u dijagnostici bolesti srca, koji našim kardiolozima daje uvid u morfologiju i funkciju srčanih šupljina. Ukoliko je neophodno, kardiolog će uraditi dodatnu evaluaciju kardiovaskularnog sistema pomoću dodatnih dijagnostičkih procedura: doppler ultrazvuk karotida, Holter EKG i Holter krvnog pritiska, i ukoliko je potrebno uputiće pacijenta i na druge dijagnostičke procedure. Na osnovu svega navedenog naši kardiolozi postavljaju dijagnozu i planiraju dalje lečenje bolesti srca. Ukoliko imate nešto da pitate ili dodate, nemojte se ustručavati jer dobra komunikacija sa lekarom čini osnov uspešnog lečenja.

Holter EKG je snimanje električne aktivnosti srca pomoću elektrokariografa tokom 24h ili 72h, za vreme uobičajenih dnevnih aktivnosti. Za snimanje se koristi mali prenosni EKG aparat koji se nosi oko struka ili na remenu preko ramena, a povezan je sa kožom grudnog koša pomoću elektroda. Pomoću holter EKG-a prate se promene u električnoj aktivnosti srca u slučaju infarkta miokarda, lupanja srca, gušenja, umaranja, osećaja pritiska i bola u grudima. Ovaj pregled daje nam uvid u normalan rad srca, na osnovu rezutata postavljamo dijagnozu, a pruža nam i dinamički prikaz abnormalnih frekvencija i aritmija srca.

Holter krvnog pritiska je metoda koja kontinuirano prati vrednosti sistolnog i dijastolnog krvnom pritiska tokom 24h, za vreme obavljanja uobičajenih dnevnih aktivnosti. Izvodi se tako što se na nadlakticu stavi manžetna koja je povezana sa aparatom za merenje pritiska koji se nosi zakačen za pojas. Tokom dana, aparat na svakih pola sata meri pritisak, dok u toku noći na svakih sat vremena. Pomoću holtera krvnog pritiska možemo pouzdano postaviti dijagnozu i pratiti arterijsku hipertenziju, ali i pratiti efekat primenjene terapije.

Na pregled je potrebno doneti prethodnu medicinsku dokumentaciju ukoliko je imate.

U našoj poliklinici na raspolaganju Vam stoje kardiolozi s dugogodišnjim kliničkim iskustvom u oblasti prevencije, dijagnostike i lečenja kardiovaskularnih bolesti, koji će brinuti o Vašem zdravlju i zdravlju Vašeg srca.

Upala sluzokože sinusa i nosa

Rinosinuzitis je upala sluzokože nosa i sinusa.

Kako prepoznati omikron soj?

Aktuelno se u Srbiji i svetu ubrzano širi novi omikron soj korona virusa. Oboleli mogu imati različit spektar simptoma. Koji su najčešći simptomi, koje mere prevencije preduzeti u cilju zaštite zdravlja i šta raditi ukoliko imate simptome, pročitajte u nastavku teksta.

Zakažite svoj pregled sa nama na vreme

Lako i brzo zakažite svoj pregled na našem web sajtu.
Zakažite pregled