Usluge DetaljnijeSavetiO namaKontaktZakažite pregled
Dijagnostika Centar

Kako prepoznati omikron soj?

Dosadašnja istraživanja pokazala su da se korona virus širi prilikom kontakta sa zaraženom osobom preko kapljica iz gornjih disajnih puteva koje se oslobađaju kašljanjem, kijanjem i disanjem.

Aktuelno se u Srbiji i svetu ubrzano širi novi omikron soj korona virusa. Oboleli mogu imati različit spektar simptoma, a najčešći simptomi ovog soja korona virusa su:

- povišena telesna temperatura

- glavobolja

- gušobolja i kašalj

- umor

- bolovi u mišićima i zglobovima

- mučnina, povraćanje, dijareja.

Kako se zaštititi od korona virusa?

Bitno je zapamtiti da svako može biti nosilac korona virusa, bez obzira da li ima ili nema simptome bolesti, i preneti virus na druge osobe u okolini.

Kako biste se zaštitili od korona virusa potrebno je pridržavati se sledećih mera:

- nosite masku prilikom boravka u zatvorenom prostoru kao i na otovrenom ukoliko ste u masi ljudi

- često perite ruke vodom i sapunom

- održavajte fizičko rastojanje od najmanje 1,5m od drugih osoba

- prilikom kašljanja I kijanja prekrijte nos i usta maramicom ili pregibom lakta

- provetravajte prostorije u kojima boravite

- ukoliko imate simptome infekcije javite se lekaru.

Kada je potrebno posetiti lekara?

Prema protokolu Covid centra Doma zdravlja Novi Sad, u slučaju pojave simptoma korona virusa, potrebno je pridržavati se sledećih mera:

- U Covid centar treba da dođu samo oni pacijenti koji imaju simptome. Ukoliko ste bili u kontaktu sa osobom koja ima potvrđenu infekciju, a sami nemate simptome, ne treba da idete u Covid ambulantu jer tako rizikujete da se zarazite.

- Prerani dolazak na pregled, kao i želja za testiranjem, se ne preporučuju. Najsvrsishodnije je da pacijenti dođu na prvi pregled dva do tri dana od početka simptoma jer će tada rezultati testa koji se uradi biti najvalidniji. Prerani dolazak odnosno prerano testiranje može da da lažno-negativne rezultate.

Brinite o sebi i svojim bližnjima.

Ukoliko imate bilo kakva pitanja za naše lekare, ili Vas interesuju usluge koje pružamo, slobodno nas pozovite na broj telefona 021 572646 / 021 571322 / 065 3526526 ili posetite na adresi Šafarikova 13 u Novom Sadu.

Upala sluzokože sinusa i nosa

Rinosinuzitis je upala sluzokože nosa i sinusa.

Kako prepoznati omikron soj?

Aktuelno se u Srbiji i svetu ubrzano širi novi omikron soj korona virusa. Oboleli mogu imati različit spektar simptoma. Koji su najčešći simptomi, koje mere prevencije preduzeti u cilju zaštite zdravlja i šta raditi ukoliko imate simptome, pročitajte u nastavku teksta.

Zakažite svoj pregled sa nama na vreme

Lako i brzo zakažite svoj pregled na našem web sajtu.
Zakažite pregled