Usluge DetaljnijeSavetiO namaKontaktZakažite pregled
Dijagnostika Centar

Hematologija - ono što treba da znate

Hematologija je subspecijalistička grana interne medicine koja se bavi prevencijom, dijagnostikom i lečenjem pormećaja i bolesti krvi, krvotvornih organa i limfnog sistema.

Sve bolesti iz domena hematologije možemo podeliti na benigne i maligne. Najčešće benigne bolesti su:

● Anemija je jedan od najčešćih poremećaja krvi. Nastaje kada dodje do pada broja crvenih krvnih zrnaca i/ili hemoglobina u krvi. Postoji više vrsta anemija, a samim tim i više uzroka. Anemije se mogu podeliti na one koje nastaju usled nedovoljne sinteze eritrocita, prekomernog gubitka eritrocita, a mogu biti uzrokovane i hemolizom eritrocita. Međutim, nezavisno od uzroka, simptomi anemije su najčešće slabost i malaksalost, bleda koža i sluzokože, zamaranje, mučnina, povraćanje, vrtoglavica, nesvestica, a u nekim slučajevima i povišena telesna temperatura. Ukoliko primetite neki od ovih simptoma, potrebno je javiti se hematologu koji će na osnovu kliničkog pregleda i laboratorijskih nalaza krvne slike postaviti dijagnozu i sprovesti adekvatno lečenje kako bi se otklonio uzrok anemije.

● Leukopenije

● Poremećaj broja trombocita

● Poremećaji zgrušavanja krvi

● Uvećanje limfnih čvorova,

Dok su najčešće maligne bolesti:

● Limfomi

● Leukemije

● Policitmija vera.

Simptomatologija bolesti krvi i krvotvornih organa je raznolika i umnogome zavisi od toga koja krvna loza je zahvaćena. Najčešći simptomi koji navode pacijenta da se jave hematologu su slabost, malaksalost, bleda koža i sluzkože, lupanje i preskakanje srca, sklonost ka krvavljenju, produženo krvarenje nakon povrede, sklonost ka pojavi modrica po koži, česte ponavljane infekcije, povišena tempretara, uvećanje limfnih čvorova i dr. Pregled hematologa takođe je potreban u slučaju odstupanja vrednosti ćelijskih elemenata krvi od uobičajenih referentnih vrednosti, te ukoliko već imate dijagnostikovano neko hematološko obolenje.

Pregled hematologa potuno je bezbolan i neinvazivan. Sastoji se iz detaljnog uzimanja anamneze i fizikalnog pregleda, te laboratorijskih ispitivanja, a ukoliko hematolog smatra da je potrebno radi se ispitivanje hemostaze i koagulacije, kostne srži i limfnih žlezda. Na osnovu svega navedenog, uz stručnost i posvećenost naših hematologa, dolazi se do prave dijagnoze i planira dalje lečenje bolesti. Ukoliko imate nešto da pitate ili dodate, nemojte se ustručavati jer dobra komunikacija sa lekarom čini osnov uspešnog lečenja.

Na pregled je potrebno doneti prethodnu medicinsku dokumentaciju ukoliko je imate.

U našoj poliklinici na raspolaganju Vam stoje hematolozi s dugogodišnjim kliničkim iskustvom u oblasti prevencije, dijagnostike i lečenja bolesti iz domena hematologije, koji će brinuti o Vašem zdravlju.

Upala sluzokože sinusa i nosa

Rinosinuzitis je upala sluzokože nosa i sinusa.

Kako prepoznati omikron soj?

Aktuelno se u Srbiji i svetu ubrzano širi novi omikron soj korona virusa. Oboleli mogu imati različit spektar simptoma. Koji su najčešći simptomi, koje mere prevencije preduzeti u cilju zaštite zdravlja i šta raditi ukoliko imate simptome, pročitajte u nastavku teksta.

Zakažite svoj pregled sa nama na vreme

Lako i brzo zakažite svoj pregled na našem web sajtu.
Zakažite pregled