Usluge DetaljnijeSavetiO namaKontaktZakažite pregled
Dijagnostika Centar

Gastroenterologija - ono što treba da znate

Sa današnjim sve bržim načinom života, prekomernom konzumacijom brze hrane, upotrebom aditiva i nepravilnim navikama u ishrani, došlo je do povećanja broja osoba koje imaju problema sa gastrointestinalnim traktom - prvenstveno problema sa apsorpcijom i varenjem hrane, hemoroidima, kao i povećanja broja obolelih od kolorektalnog karcinoma.

Ukoliko imate problema sa gastrointestinalnim traktom u vidu subjektivnih i objektivnih tegoba, kao što su nadimanje i bolovi u trbuhu, gorušica, mučnina, povraćanje, pojava krvi u stolici, Poliklinika Dijagnostika centar pravo je mesto za rešavanje Vaših problema.

Gastroenterološke preglede rade vrhunski stručnjaci koji posebnu pažnju posvećuju otkrivanju uzroka vaših problema i adekvatnoj terapiji. Gastroenterološki pregled podrazumeva detaljno uzimanje anamneze, klinički pregled i digitorektalni pregled, a po potrebi pacijent se šalje na dopunske dijagnostičke pretrage radi otkrivanja uzroka problema i kasnijeg sprovođenja adekvatne terapije. Ukoliko imate nešto da pitate ili dodate, nemojte se ustručavati jer dobra komunikacija sa lekarom čini osnov uspešnog lečenja.

Priprema za pregled: Posebna priprema za pregled nije potrebna. Na pregled je potrebno poneti prethodnu medicinsku dokumentaciju ukoliko ste ranije bili na pregledu gastroenterologa ili specijaliste interne medicine i ponesite poslednji nalaz laboratorije.

Koji su to najčešći problemi zbog kojih se javljate gastroenterologu?

Gastritis je zapaljenje sluzokože želuca. Najčešće se javlja u proleće i jesen, a nastanku gastritisa doprinose Helicobacter Pylori infekcija, dugotrajna upotreba alkohola, kafa, ljuta i začinjena hrana, stres, pušenje. Pacijenti se najčešće žale na bol u želucu, podrigivanje, mučninu i povraćanje. Kako bi se sprovelo adekvatno lečenje potrebno je odraditi detaljnu dijagnostiku i otkloniti uzrok nastanka gastritisa.

Helicobakter pylori je bakterija koja predstavlja glavni uzrok nastanka hroničnog gastritisa, čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu, te je povezana sa nastankom karcinoma želuca. Ukoliko se jave simptomi ulkusa i gastritisa (bol u stomaku, prestanak bola nakon uzimanja određene hrane, podrigivanje, mučnina, povraćanje i dr.) uvek je potrebno posumnjati na infekciju ovom bakterijom. Lečenje infekcije neophodno je radi preveniranja komplikacija, a sporovodi se kombinacijom antibiotika koje propisuje gasroenterolog.

Kandidijaza je gljivična infekcija najčešće izazvana gljivicom Candida albicans. Kandida je normalno prisutna u malom broju na koži i sluzokožama te ne izazvia infekciju. Ukoliko dodje do slabljenja imunog sistema, te poremećaja normalne flore kože i sluzokoža, može doći do prekomernog rasta kandide i pojave infekcije. Simptomi variraju u odnosu na lokalizaciju infekcije – koža, nokti, gastrointestinalni trakt i dr. U slučaju da se utvrdi da se radi o kandidijazi potrebno je sporvesti adekvatno lečenje.

Iritabilni ispastični kolon, u narodu poznat kao nervozna creva, je stanje koje se odlikuje bolovima u trbuhu i promenom karaktera pražnjenja creva. Najčešće se viđa kod adolescenata i osoba u dvadesetim godinama. Tačan uzrok nastanka nije poznat ali se smatra da psihološki činilac ima bitnog udela u nastanku sindroma nervoznih creva. Dijagnoza se postavlja isključivanjem drugih gastrointestinalnih bolesti, a lečenje sprovodi lekar gastroenterolog.

Anoskopija je jednostavna, kratkotrajna i bezbolna dijagnostička metoda kojom se pregledaju anus i završni deo debelog creva. Za pregled se koristi specijalni instrument anoskop, koji se plasira u anus. Procedura traje svega 5 min, a posebna priprema pre pregleda nije potrebna.

Hemoroidi su proširene vene završnog dela debelog creva i čmara, smešteni ispod sluzokože. Raspoređeni su u dva venska spleta, tako da razlikujemo unutrašnje i spoljašnje hemoroide. Normalno se ne mogu palpirati i ne daju nikakve simptome. Ukoliko se javi sveže krvarenje, pojava svetle krvi na stolici, prljanje veša krvlju, bol, osećaj pritiska na čmaru, potrebno je javiti se lekaru radi pravovremene dijagnostike i sprovođenja adekvatne terapije.

Podvezivanje hemoroida (Barron ligatura) predstavja zlatni standard u lečenju hemoroidalne bolesti od prvog do trećeg stepena. Procedura je kratkotrajna, bezbolna i sprovodi se u ambulantnim uslovima. Uspeh izlečenja iznosi preko 90%. Podvezivanje hemoroida izvodi se tako što se posebnim instrumentom postavlja gumena omčica na krvni sud koji snabdeva hemoroidalni čvorić krvlju. Pošto nakon postavljanja omčice čvorić ne prima krv, on za veoma kratko vreme nestaje (nekrotizira).

Upala sluzokože sinusa i nosa

Rinosinuzitis je upala sluzokože nosa i sinusa.

Kako prepoznati omikron soj?

Aktuelno se u Srbiji i svetu ubrzano širi novi omikron soj korona virusa. Oboleli mogu imati različit spektar simptoma. Koji su najčešći simptomi, koje mere prevencije preduzeti u cilju zaštite zdravlja i šta raditi ukoliko imate simptome, pročitajte u nastavku teksta.

Zakažite svoj pregled sa nama na vreme

Lako i brzo zakažite svoj pregled na našem web sajtu.
Zakažite pregled