Usluge DetaljnijeSavetiO namaKontaktZakažite pregled
Dijagnostika Centar

Dermoskopija - pregled mladeža

Dermoskopija je dijagnstička metoda pregleda mladeža na koži, vlasištu i vidljivim sluzokožama uz pomoć aparata dermatoskopa koji pod uveličanjem prikazuje promene na koži. Dermoskopski pregled je neinvazivan, jednostavan, bezbolan i brzo izvodljiv. Koristi se za evaluaciju pigmentnih promena odnosno rano otkrivanje malignih promena (melanom, bazocelularni karcinom) i njihovo razlikovanje od benignih promena (melanocitni nevusi, seboroični keratitis, psorijaza).

Dermoskopskim pregledom precizno se mogu posmatrati krvni sudovi promena na koži, kao i promene u keratinizaciji i strukturi kože, što se ne može uočiti golim okom. Procenjuje se da je pouzdanost dermatološkog kliničkog pregleda 68%, dok primenom dermoskopije pouzdanost raste na preko 90%. Ovo nam govori da dermoskopija ima važnu ulogu u razlikovanju malignih od benignih promena na koži, te omogućava rano otkrivanje malignih promena na koži kao što su maligni melanom, bazocelularni i planocelularni karcinom.

Dermoskopiju treba uraditi ukoliko primetite promenu već postojećih mladeža odnosno ukoliko mladež menja:

● Oblik - asimetričan oblik

● Ivice - nareckane, nepravilne, nejasne

● Boju - promena boje u tamniju, svetliju ili više boja kao što su braon, plavo, crveno, crno

● Veličinu - naglo raste

● Uzdignuost u odnosu na okolnu kožu

● Osećaj - u vidu svraba, peckanja, bola, krvarenja.

Dermatoskopija se preporučuje i kod pojave novih mladeža posle 40. godine života, kao i kod pojave promena koje ne izgledaju kao ostale promene na koži (tzv znak “ružnog pačeta”) i promena koje nisu pigmentne a brzo rastu.

Dermoskopija je posebno značajna za praćenje osoba sa povećanim rizikom za razvoj malignog melanoma, a to su osobe koje imaju:

● Veliki broj mladeža na telu

● Sindrom atipičnih mladeža

● Porodičnu predispoziciju

● Svetao ten i pegice na licu

● Svetlu ili crvenonarandžastu kosu

● Opekotine od sunca koje su nastale u detinjstvu i adolescenciji

● Dugotrajna izloženost UV zračenju zbog profesije ili upotrebe solarijuma.

Pregled mladeža preporučujemo da uradite jedanput godišnje a kod osoba sa povećanim rizikom u češćim intervalima prema savetu dermatologa.

Ukoliko ste primetili promene na koži, kosi, noktima zakažite pregled kod našeg dermatovenerologa dr Sofije Đuričić, stručnjaka sa dugogodišnjih iskustvom i eksperta u svojoj oblasti.

Upala sluzokože sinusa i nosa

Rinosinuzitis je upala sluzokože nosa i sinusa.

Kako prepoznati omikron soj?

Aktuelno se u Srbiji i svetu ubrzano širi novi omikron soj korona virusa. Oboleli mogu imati različit spektar simptoma. Koji su najčešći simptomi, koje mere prevencije preduzeti u cilju zaštite zdravlja i šta raditi ukoliko imate simptome, pročitajte u nastavku teksta.

Zakažite svoj pregled sa nama na vreme

Lako i brzo zakažite svoj pregled na našem web sajtu.
Zakažite pregled