Usluge DetaljnijeSavetiO namaKontaktZakažite pregled
Dijagnostika Centar

Dermatovenerologija - ono što treba da znate

Dermatovenerologija je grana medicine specijalizovana za lečenje kožnih i sekusalno prenosivih bolesti. Dermatologija se bavi prevencijom, dijagnostikom i lečenjem bolesti kože i sluzokože celog tela, kose i noktiju, dok se venerologija bavi lečenjem seksualno prenosivih bolesti.

U cilju pravovremenog otkrivanja promena na koži, kosi i noktima, posebnu pažnju poklanjamo dermatovenerološkom pregledu i dermatoskopiji (pregledu mladeža).

Dermatovenerološki pregled obavlja lekar specijalista dermatovenerologije. Pregled obuhvata uzimanje anamneze i dermatološki status, te pregled kože i vidljivih sluzokoža, kose i noktiju. Pošto dobro uzeta anamneza predstavlja pola dijagnoze, naši stručnjaci poseban akcenat stavljaju na razgovor sa pacijentom. Prilikom pregleda dermatolog će Vam postaviti brojna pitanja vezana za promene na vašem telu i ranije bolesti, a ukoliko imate nešto da pitate ili dodate, nemojte se ustručavati jer dobra komunikacija sa lekarom čini osnov uspešnog lečenja. Ukoliko dermatolog smatra da je neophodno, može Vas uputiti na dalje dijagnostičke i laboratorijske pretrage.

Savetujemo da se prvi preventivni dermatološki pregled obavi pre pojave promena posebno kod ljudi svetle puti ( kako pravilno negovati kožu ),a na pregled obavezno se treba javiti ukoliko uočite novonastale promene na koži i vidljivim sluzokožama, kosi i noktima, te prema preporuci lekara druge specijalnosti.

Priprema za pregled zavisi od lokalizacije promena:

● Promene na koži tela - nije potrebna posebna priprema

● Promene na koži lica - doći na pregled bez šminke na licu

● Promene na noktima - pre pregleda potrebno je skinuti lak/gel lak sa noktiju

● Promene na kosi - kosu je potrebno oprati 2-3 dana pre pregleda

Ukoliko ste primetili promene na koži, kosi, noktima zakažite pregled kod našeg dermatovenerologa dr Sofije Đuričić, stručnjaka sa dugogodišnjih iskustvom i eksperta u svojoj oblasti.

Upala sluzokože sinusa i nosa

Rinosinuzitis je upala sluzokože nosa i sinusa.

Kako prepoznati omikron soj?

Aktuelno se u Srbiji i svetu ubrzano širi novi omikron soj korona virusa. Oboleli mogu imati različit spektar simptoma. Koji su najčešći simptomi, koje mere prevencije preduzeti u cilju zaštite zdravlja i šta raditi ukoliko imate simptome, pročitajte u nastavku teksta.

Zakažite svoj pregled sa nama na vreme

Lako i brzo zakažite svoj pregled na našem web sajtu.
Zakažite pregled